Verschillende Tilburgse bedrijven zetten zich met productie War Child-Bracelet in voor kinderen in oorlog!

Hij is edelsmid en designer van beroep, wortelt zich steeds verder in onze stad en is afgelopen jaar met Marco Borsato begonnen met een prachtig initiatief. We hebben het over Bas Verdonk. Uit een verlangen om het verschil te maken in het leven van kinderen in oorlog, is hij gestart met de War Child-bracelet. Bas bundelt de krachten met verschillende Tilburgse bedrijven voor het maken van de bedels aan het armbandje, waarvan de opbrengsten naar het goede doel gaan. 

Materiaal afkomstig van machinegeweren

Wat het verhaal van de War Child-bracelet extra bijzonder maakt, is dat het staal dat wordt gebruikt voor de schakelarmbanden ooit onderdeel was van een AK47 machinegeweer.  Deze zijn gebruikt en in beslag genomen in een conflictzone. Nu ze omgesmolten zijn tot sieraad, heeft de transformatie vooral een symbolisch doel: het laat zien dat kinderen die hebben geleden onder geweld met de juiste steun een mooie toekomst tegemoet gaan. Aan de War Child-bracelets zit geen verdienmodel. De inkoopprijs staat gelijk aan de verkoopprijs. Zo zetten deelnemende juweliers zich de komende jaren in voor War Child’s missie. De opbrengst van de armbanden gaat dankzij inzet van alle partijen voor 74% rechtstreeks naar de steun aan kinderen die opgroeien in conflictgebieden.

Bedels uit Tilburg

Het verhaal achter de armbanden is op verschillende manieren te herleiden naar Tilburg. Zo helpt Melis Gieterijen met het vernietigen en omsmelten van de wapens. Deze supertoffe video van Bas en Marco brengt in beeld hoe dat ging. Ook worden de schakels van de armbanden gemonteerd door drie Tilburgse goudsmeden. In de laatste samenwerking hebben Chef’Special – ambassadeurs van War Child – een bedel ontworpen voor de armband. Ook heeft de band samen met kinderen van basisschool de Vlashof in Tilburg een lied gemaakt voor War Child.

 

De bedels van de armbanden worden gemaakt bij Tilburgse juwelier Jules Leijnen. Voor deze samenwerking is ook een gave video opgenomen die het productieproces en het ambacht van dit stalen sieraad erg mooi in beeld brengt.

Verschillende Tilburgse bedrijven zetten zich met productie War Child-Bracelet in voor kinderen in oorlog!Patricia Gallé
013