Historie

De geschiedenis van Melis Gieterijen begint in 1953. Op 1 oktober van dat jaar begint de heer Antoon Melis met zijn vader in het Timmermansstraatje achter dokter Wieggers, een gieterij voor non-ferro producten. Nog geen half jaar later, op 1 januari 1954, start het bedrijf officieel met de productie, onder de welluidende naam: Koper en Aluminiumgieterij A.A. Melis. Het bedrijf is gevestigd in een schuur van 7 x 7 meter aan de Herstalsestraat 12. Er werken drie personen in het bedrijf te weten, Antoon Melis, zijn vader de heer J. Melis en de heer G. van Wijk.

Een jaar later al moet het bedrijf wegens ruimtegebrek verhuizen naar een pand in de Surinamestraat. De machines voor het nieuwe bedrijf worden voor een groot deel door de grondleggers zelf vervaardigd. Door hard werken en het maken van kwalitatief hoogwaardige producten, krijgt men al snel een goed gevulde orderportefeuille. In de loop der jaren wordt de productie steeds meer gemechaniseerd. Gedurende deze periode telt het bedrijf ongeveer 22 werknemers. Omstreeks 1958 wordt het, door internationale omstandigheden, steeds moeilijker om aan non-ferro metalen te komen.

Daarom is het bedrijf genoodzaakt om ook op gietijzer gietwerk over te schakelen. Naast het gieten van dit metaal blijft toch de meeste aandacht gericht op het gieten van non-ferro gietwerk.

Bekijk onze 60 jaar special door hier te klikken.

Historiehyg25!_Xkrz9
010