Over Melis Gieterijen

Bedrijfsomschrijving

Melis Gieterijen, is al 65 jaar een begrip in Tilburg. Het bedrijf telt drie kernactiviteiten: zandgieten, coquillegieten en METI technisch bureau. Momenteel heeft Melis Gieterijen 22 medewerkers, waarvan 14 in vaste dienst en acht op oproepbasis. METI technisch bureau verzorgt de in- en verkoop van metalen staven en buizen. De productie bestaat uit zandgieten en coquillegieten, aangevuld met verschillende nabewerkingen. Ook kent Melis Gieterijen een partner in China welke hoge druk gietwerk voor Melis Gieterijen levert. Niet alle gevraagde nabewerkingen kunnen intern door Melis Gieterijen worden uitgevoerd, waardoor sommige nabewerkingen worden ondergebracht bij toeleveranciers.

Melis Gieterijen produceert gietstukken van voornamelijk aluminium en brons en is gespecialiseerd in het produceren van kleine series (1 tot 1000 gietstukken). Het klant order ontkoppelpunt ligt stroomopwaarts. Dit wil zeggen dat het product erg klant specifiek is. De mallen zijn per product verschillend en worden speciaal voor de klant gemaakt. Voorheen was Melis Gieterijen zelf verantwoordelijk voor het produceren van deze mallen, maar tegenwoordig worden deze bij een mallenmakerij besteld. Ongeveer 70 procent van de orders zijn herhaalorders en de overige 30 procent zijn eenmalige orders. De levertijd voor de orders is momenteel niet onderscheidend ten opzichte van de branche, namelijk ongeveer 14 weken.

 

” Het produceren en leveren van aluminium en brons gietwerk en het verzorgen van optimale begeleiding van klanten in dit proces. “

Missie

” Wij geloven in oprechte verbinding. Verbinding met onze klanten en verbinding met onze collega’s. Het echte ‘Melis gevoel’. “

Visie

” Melis Gieterijen focust zich op een niche gedeelte van de markt, de zogenaamde “high mix, low volume”. Melis Gieterijen is gespecialiseerd in het leveren van kleine tot middel grootte series. “

  Strategie

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Melis Gieterijen begint in 1953. Op 1 oktober van dat jaar begint de heer Antoon Melis met zijn vader in het Timmermansstraatje achter dokter Wieggers, een gieterij voor non-ferro producten. Nog geen half jaar later, op 1 januari 1954, start het bedrijf officieel met de productie, onder de welluidende naam: Koper en Aluminiumgieterij A.A. Melis. Het bedrijf is gevestigd in een schuur van 7 x 7 meter aan de Herstalsestraat 12. Er werken drie personen in het bedrijf te weten, Antoon Melis, zijn vader de heer J. Melis en de heer G. van Wijk.

Een jaar later al moet het bedrijf wegens ruimtegebrek verhuizen naar een pand in de Surinamestraat. De machines voor het nieuwe bedrijf worden voor een groot deel door de grondleggers zelf vervaardigd. Door hard werken en het maken van kwalitatief hoogwaardige producten, krijgt men al snel een goed gevulde orderportefeuille. In de loop der jaren wordt de productie steeds meer gemechaniseerd. Gedurende deze periode telt het bedrijf ongeveer 22 werknemers. Omstreeks 1958 wordt het, door internationale omstandigheden, steeds moeilijker om aan non-ferro metalen te komen.

Daarom is het bedrijf genoodzaakt om ook op gietijzer gietwerk over te schakelen. Naast het gieten van dit metaal blijft toch de meeste aandacht gericht op het gieten van non-ferro gietwerk.

Bekijk onze Meti Special 60 jaar (klik hier)

 

Over Melis Gieterijenhyg25!_Xkrz9