
CastLab pakt derde plek bij de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20!
Brons! Met deze prijs en een ‘podiumplaats’ in dit bijzondere en diverse deelnemersveld zijn we erg blij! Circulariteit is geen ‘ver van je bed show’!
De bekendmaking vond op 2 februari plaats tijdens een speciale live-uitzending ter gelegenheid van de Week van de Circulaire Economie. De volledige top 20 kwam aan bod in korte filmpjes die de genomineerden zelf hadden opgenomen. De vijf beste inzendingen mochten hun innovaties pitchen. Daarna kreeg de jury de gelegenheid vragen te stellen. Op basis daarvan is de uiteindelijke winnaar kozen. Tijdens de uitzending kreeg het talrijk aanwezige publiek de kans om te stemmen en zo te beslissen over de publieksprijs.
Over de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20
De Brabantse Circulaire Innovatie Top 20 brengt initiatieven voor het voetlicht die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Noord-Brabant. De organisatie is in handen van VNO-NCW Brabant Zeeland, i.s.m. de provincie Noord-Brabant, de BOM en ABN Amro. In Brabant werkt VNO-NCW Brabant Zeeland samen met deze partijen aan een versnellingsprogramma om ondernemers die circulair willen ondernemen, te ondersteunen.
De volledige Brabantse Circulaire Innovatie Top 20
- De eerste echte circulaire keuken – Chainable
- ‘Optimus, een circulaire biobased, energieleverende en natuurinclusieve sociale huurwoning’ Architectenbureau NBArchitecten
- CastLab, dé duurzame oplossing voor overbodige voorraden van metalen onderdelen
- Circulair schoolgebouw; demontabel en verplaatsbaar; betalen voor gebruik ipv eigendom – De Meeuw BV
- ‘Haal de vis uit de visolie en de palm uit palmolie’ – Algeabra by Just BOB
- Van vastgoed naar flexgoed – THEBOXSYSTEM BV
- Circulaire projectinrichting & hoogwaardig refurbishment – Workbrands B.V.
- Kerloc – Martens keramiek bv
- Circulaire Geopolymeer Betonvloer – Ecodorp Boekel
- Circulaire bedrijfskleding- Schijvens Corporate Fashion
- Parksharing – FLOOW2
- Iedereen circulair dankzij producthergebruik – Remade in Holland
- E-Waste Race
- Zoutbatterij de Mengfabriek – Buro Kade
- Smart CoolBox – From Sensor to Data BV
- Circulaire grondstoffen uit spuiwater – Natuchem BV
- Circulair slopen: ‘ALLES’ hergebruiken kan! – Gebroeders Snellen BV & Gemeente Roosendaal
- ECO Zero – Vencomatic
- De Circulaire Keuken van Europa – The Blue Legacy B.V.
- Industriële Symbiose – gebiedsgerichte energietransitie en reststromen platform – InduSym
CastLab, dé duurzame oplossing voor overbodige voorraden van metalen onderdelen.
In de maakindustrie was het gebruikelijk om grote series af te nemen met lange levertijden, om de kosten per product zo laag mogelijk te houden. Door deze manier van inkopen zijn in de loop der jaren grote surplus voorraden ontstaan, waarvan een deel onbruikbaar is geraakt. (Bij een van onze opdrachtgevers telt dat zelfs op tot een afschrijving (lees verspilling) van €45 mln.)
Met opdrachtgevers is de total cost of ownership, inclusief waarden als just-in-time, minder verspilling en het terugdringen van transportkosten tegen het licht gehouden. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is daarbij aanleiding geweest, waarbij we nadrukkelijk hebben gekeken hoe we dit naar een duurzame businesscase voor alle partijen kunnen vertalen.
Het resultaat: verduurzaming en kostenbesparing in de railinfra sector!
Wat wil je als bedrijf in de toekomst nog meer ontwikkelen of doen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen?
CastLab wil de transitie naar de circulaire economie in de toekomst versnellen door het omsmelten van overbodige, onbruikbare voorraden en kapotte onderdelen voor eigen productie. Hierdoor zal CastLab haar eigen grondstoffen omsmelten en dienen als zowel smelterij en gieterij, waarmee nog meer nadruk komt te liggen op de cradle to cradle werkwijze.
Wat is er circulair aan jullie innovatie?
CastLab zorgt voor (re-)productie in exacte aantallen met korte levertijden. Dit is veel duurzamer en goedkoper doordat grote voorraden reserveonderdelen niet meer nodig zijn. Het ontwikkelen van de techniek is één; Echter met name door onze opdrachtgevers erbij te betrekken hebben we voor hen een businesscase kunnen ontwikkelen, waardoor we de traditionele wijze van inkopen in de keten, die voor een enorme milieubelasting verantwoordelijk was, weten om te buigen.
Is jullie innovatie schaalbaar?
CastLab richt zich op het moment op de railinfra sector, maar wil in de toekomst opschalen naar andere sectoren om daarmee de volledige maakindustrie te verduurzamen.
Werk(te) je samen met iemand om deze innovatie of dit product of dienst te ontwikkelen en zo ja, met wie?
CastLab heeft een proeftuin opgericht, waarin mkb-ondernemingen, grote ondernemingen, kennisinstellingen en eindgebruikers samenkomen om door middel van innovatieve productiemethodieken een duurzame en kostenbesparende oplossing te realiseren. Het ecosysteem is continu bezig met het ontwikkelen van het netwerk en nieuwe technologieën, zoals een digitaal aanvraagformulier en een digitaal platform om geproduceerde onderdelen opnieuw te bestellen (de Spotify van de metaalindustrie). De partners in de proeftuin zijn: CastLab, Melis Gieterijen, ColorFabb, Proven Concepts, Dual Inventive, Scrumble, Chemelot Innovation and Learning Labs en Fontys.
Hiernaast wordt er met co-creatie geïnnoveerd om beter in te spelen op het probleem; het terugbrengen van overbodige voorraden metalen reserveonderdelen door op maat productie in alle mogelijke productiemethoden. De betrokken partijen in de stuurgroep (NS, Strukton, VRS) leveren hiervoor use-cases aan ter ontwikkeling van de reproductie van metalen onderdelen.
Er wordt voortdurend gezocht naar onderwerpen om het proces en de supply chain te verbeteren. MindLabs speelt hier een belangrijke rol in, dient als verbinder en onderzoekt onder andere hoe artificial intelligence en virtual reality een rol kunnen spelen voor de maakindustrie.
Wat zijn de technische specificaties van jouw product of dienst?
CastLab dient als one-stop-shop en werkt met een sterk partnernetwerk om exacte aantallen met korte levertijden te produceren en hiermee surplus voorraden terug te brengen. CastLab combineert moderne technieken zoals 3D-print, 3D-scan en casting simulatiesoftware met conventionele productietechnieken, met inzet van jarenlange ervaring, vakmanschap en diepgaande kennis van castingproductietechnieken, legeringen en materialen. Dit resulteert in een ontwikkelingsproces dat de klant in een vroegtijdig helpt bij het (her)ontwerpen, prototyping, (reverse) engineering, topologie-optimalisatie en de vereiste productie, tooling, assemblage en (digitale) warehousing. Door digital twins – digitale 3D profielen – van onderdelen te maken, bouwt CastLab aan een “Spotify van de metaalindustrie” waarin de klant het gewenste onderdeel kan opzoeken.